Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, ΠΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΕΣ, ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ, ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΒΡΑΔΙΑ.

Γράφει ο Nicholas Flamel



OΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ

                             Κατάμεστο από κόσμο στην επίσημη πρώτη του, το ανοιχτό θέατρο, ''Νίκος Κούρκουλος'', στο σπίτι του ηθοποιού 



   Προχθές βράδυ (28/6/13), στο Σπίτι του Ηθοποιού, η θεατρική ομάδα, Πενίας Τέχνες, εγκαινίασε με την παράσταση ''Εκκλησιάζουσες'', του Αριστοφάνη, σε μετάφραση-διασκευή, Νίκης Τριανταφυλλίδη, σκηνοθεσία, Ζωής Μασούρα, το ανοιχτό θέατρο, ''Νίκος Κούρκουλος''. Τα όνειρα της Άννας Φόνσου, αρχίζουν και παίρνουν, ένα ένα με τη σειρά τους, σάρκα και οστά. Μετά τα εγκαίνια του πενταώροφου πανέμορφου οικήματος και την ομαλή καθόλα λειτουργία του, είδε χθες με μεγάλη της χαρά,  η οποία αντικατροπτιζόταν στο λαμπερό της χαμόγελο, να εγκαινιάζεται και το ανοιχτό θέατρο, στον προαύλιο χώρο του οικήματος και να ανταποκρίνεται πλήθος κόσμου, σε αυτό το πρώτο κάλεσμα-άνοιγμα προς τα έξω. 

Την παράσταση παρακολούθησε και πλήθος καταξιωμένων ηθοποιών, οι οποίοι χειροκροτούσαν συνέχεια τους νέους ηθοποιούς που ερμήνευαν πάνω στη σκηνή, μεταξύ άλλων εντοπίσαμε τους: Άννα Φόνσου (απόλυτα φυσικό ως οικοδέσποινα της βραδιάς),Νίκο Βερλέκη, Ανέστη Βλάχο, Ανδρέα Μπάρκουλη μετά της συζύγου του, Μαρίας Μπάρκουλη, Άλκη Γιαννακά (Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη, ένας από τους γοητευτικότερους Ζεν πρεμιέρ του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου), Βάσω Γουλιελμάκη, Γιώργο Γεωργίου, Σπύρο Μπιμπίλα και πολλούς άλλους. Την παράσταση προλόγισε συγκινημένη, η δημοφιλής ηθοποιός και πρωτεργάτρια της ίδρυσης του Σπιτιού του Ηθοποιού, η οποία αναφέρθηκε στο γεγονός των εγκαινίων του ανοιχτού θεάτρου και είπε πως η βραδιά είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης Τριανταφυλλίδη, μίας εξαίρετης ηθοποιού που έφυγε φέτος, στις 13 Μαϊου. 
  
Μετά το τέλος της ομιλίας της κυρίας Φόνσου, άρχισε η παράσταση, με τους ηθοποιούς να δίνουν το καλύτερό τους εαυτό και να κερδίζουν το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Όλοι ήταν εξαιρετικοί στους ρόλους τους, ξεχώρισε ο πληθωρικός (σε κιλά αλλά και σε ταλέντο) Βασίλης Σαμαριτάκης, ο οποίος μας χάρισε πολύ όμορφες στιγμές και ως Βλέπυρος (ιδιαίτερα στη σκηνή της αφόδευσης, ίσως μία από τις καλύτερες επίμαχες στιγμές όλων των εποχών, όπως άλλωστε δήλωσε σε πηγαδάκι ο Νίκος Βερλέκης), αλλά κυρίως ως Μαινάδα Γραία, που έκλεψε την παράσταση με τις τσαχπινιές, το χορό, το τραγούδι και τα τερτίπια της. Πολύ καλή επίσης και η Μαρία Λάζαρη που έφερε το περισσότερο βάρος της παράστασης ως Πραξαγόρα και αντεπεξήλθε με απόλυτη επιτυχία. Συνεπικούρησαν με τον καλύτερο τρόπο και οι υπόλοιποι ηθοποιοί, με τη Ζωή Μασούρα σε διπλό ρόλο (αυτό της ηθοποιού και της σκηνοθέτιδας) που έδειξε πως κληρονόμησε το ταλέντο και την ομορφιά της μητέρας της (ιδιαίτερα σε κάποιες στιγμές, νόμιζες πως έβλεπες τη Νίκη Τριανταφυλλίδη στα νιάτα της), πολλά υποσχόμενος και ο νεαρός ηθοποιός της παρέας, Νίκος Χρηστίδης, ιδιαίτερα στη σκηνή με τη Γραία που ως Νέος, περνά τα πάνδεινα και προσπαθεί να ξεφύγει από τα νύχια της, με κάθε τρόπο (ήταν πραγματικά πολύ πειστικός). Επαρκής και ο Θανάσης Παπαστάθης, ιδιαίτερα στη σκηνή που υποδύεται τον παππού. Υπέροχη και πάνω από όλα επίκαιρη η διασκευή της Νικης Τριανταφυλλίδη. 
  
Μετά την υπόκλιση πήρε το λόγο ο ηθοποιός της παράστασης που υποδυόταν το Βλέπυρο και τη φοβερή και τρομερή Γραία, Βασίλης Σαμαριτάκης και μεταξύ άλλων είπε τα εξής: '''Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε να βρίσκεσθε σήμερα, σε αυτό τον υπέροχο χώρο. Θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω αυτή την παράσταση σε ένα άνθρωπο που δε βρίσκεται πια ανάμεσά μας, τη μεγάλη ηθοποιό Νίκη Τριανταφυλλίδη. Η οποία μπορεί επί μία εικοσαετία να απείχε από την ενεργό δράση, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας , που την κρατούσαν καθηλωμένη στο σπίτι της, αλλά δεν έπαψε ούτε στιγμή, να νοιάζεται, να αγαπά και να εργάζεται για το θέατρο. Όλο αυτό το διάστημα, έγραφε ακατάπαυστα, κάνοντας πολλές μεταφράσεις και πολλές διασκευές σε πολύ γνωστά κλασικά έργα. Μία από αυτές τις διασκευές παρακολουθήσατε εσείς σήμερα. όλο αυτό το έργο το κληροδότησε ως πολύτιμη παρακαταθήκη στη μονάκριβη και πολυαγαπημένη της κόρη, τη Ζωή Μασούρα, η οποία και σκηνοθέτησε τη συγκεκριμένη παράσταση. Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένη μας Νίκη, θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και απόλυτο σεβασμό. Κλείνοντας θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της ομάδας την Άννα Φόνσου για την υπερπολύτιμη βοήθειά της σε όλα τα επίπεδα και κυρίως που μας παραχώρησε χώρο εδώ στο σπίτι του ηθοποιού, για τις πρόβες της ομάδας, για την τιμή που μας έκανε να εγκαινιάσουμε το ανοιχτό θέατρο, ''Νίκος Κούρκουλος'' και για την ευγενική προσφορά της να ντύσει με κοστούμια από το βεστιάριό της τις δύο πρωταγωνίστριές μας. Να ευχαριστήσω επίσης για τη βοήθειά τους τους: Μάκη Κωστίνη, Γιώργο Βούρο, Ανδριάννα Ρωμανού, Γιώργο Χατζηδάκη, Σωτηρία Θωμοπούλου και όλους όσους βοήθησαν να ανέβει αυτή η παράσταση. Σας ευχαριστώ όλους εσάς για την αποψινή παρουσία σας, μας συγκινήσατε. Καλό σας βράδυ.''


Από αριστερά προς τα δεξιά, Βασίλης Σαμαριτάκης (Βλέπυρος, Α' Γριά), Νίκος Βερλέκης, Μαρία Λάζαρη (Πραξαγόρα), Ζωή Μασούρα (Κλειναρέτη, Νέα).

Μαρία Λάζαρη, Ζωή Μασούρα, Άλκης Γιαννακάς, Βασίλης Σαμαριτάκης

Από πάνω αριστερά: Βασίλης Σαμαριτάκης, Άννα Φόνσου, Μαρία Λάζαρη, Θανάσης Παπαστάθης, Μάκης Κωστίνης, από κάτω και αριστερά: Ζωή Μασούρα, Σάββας Κοντός, Νίκος Χρηστίδης

                           ΥΠΌΚΛΙΣΗ: Από αριστερά προς τα δεξιά: Νίκος Χρηστίδης, Ζωή Μασούρα, Μαρία Λάζαρη, Θανάσης Παπαστάθης


                                          Μετά την παράσταση σε τραπέζι που πρόσφεραν η Άννα Φόνσου με το σύζυγό της Κώστα.

                                                              Φωτογραφία από τη χθεσινή παράσταση

Ανδρέας Μπάρκουλης, Βασίλης Σαμαριτάκης, Γιώργος Γεωργίου


 Από αριστερά προς τα δεξιά: Θανάσης Παπαστάθης, Βάσω Γουλιελμάκη, Μαρία Λάζαρη, Βασίλης Σαμαριτάκης, Σπύρος Μπιμπίλας και η μικρή κόρη της Γουλιελμάκη.

                                                       Ανέστης Βλάχος, Βασίλης Σαμαριτάκης


Η συνάντηση δύο παλιών φίλων και δύο από τους κορυφαίους ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου: Ανέστης Βλάχος, Άλκης Γιαννακάς (το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη)

Ανδρέας Μπάρκουλης, Βασίλης Σαμαριτάκης

Φωτογραφία: Γιώργος Βούρος. Η Πραξαγόρα διαβάζει το νέο αναθεωρημένο νόμο προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Γραίας, καθώς πλέον αναφέρεται στην αυτονομία του πέους που δίνει μεγάλη ελευθερία και ανακούφιση στους δύστυχους νέους


Φωτογραφία Γιώργος Βούρος. Από αριστερά προς τα δεξιά, Ζωή Μασούρα (Κλειναρέτη, Νέα), Θανάσης Παπαστάθης (Γείτονας, Γέρος), Μαρία Λάζαρη (Πραξαγόρα), στο κέντρο, Βασίλης Σαμαριτάκης (Βλέπυρος, Α' Γριά) και Νίκος Χρηστίδης (Χρέμης, Νέος)



Λίγα λόγια για το έργο Εκκλησιάζουσες. Μια πολιτική κωμωδία-σάτιρα από τις χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη, η οποία τοποθετείται μέσα από τη διασκευή της Νίκης Τριανταφυλλίδη στη σημερινή εποχή του μνημονίου και της τρόικας, στηλιτεύοντας με καυστικό χιούμορ τα κακώς κείμενα της πολιτικής ζωής του τόπου.
Η πανούργα Πραξαγόρα (Μαρία Λάζαρη) μεταμφιέζεται σε άντρα μαζί με όλες τις γυναίκες της Αθήνας και η γυναικεία πομπή φτάνει ως την Εκκλησία του Δήμου, στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, και ψηφίζουν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η εξουσία περνά στα χέρια των γυναικών. 
Αυτό φυσικά φέρνει τα πάνω κάτω, καθώς οι γυναίκες είναι έτοιμες να επιβάλουν εκτός από την περιουσιακή και την ερωτική κοινοκτημοσύνη. Καινοτόμο σημείο της παράστασης είναι ότι ο νέος νόμος που επιβάλλουν οι γυναίκες, αναθεωρείται άμεσα από τις ίδιες, όταν διαπιστώσουν πως τα τρωτά του σημεία αφήνουν πολλά περιθώρια για παρεκτροπές και παρεξηγήσεις από διάφορους επιτήδειους!! 


Ο Βλέπυρος (Βασίλης Σαμαριτάκης), ο Χρέμης (Νίκος Χρηστίδης) και η Πραξαγόρα (Μαρία Λάζαρη)

Η Γραία (Βασίλης Σαμαριτάκης) και η Νέα (Ζωή Μασούρα) ανταγωνίζονται σε χορευτικές φιγούρες, με έπαθλο ένα Νέο (Νίκος Χρηστίδης)

 Η Γραία (Βασίλης Σαμαριτάκης) βγήκε στο κυνήγι για άντρες, εκμεταλευόμενη το νέο νόμο περί κοινοκτημοσύνης και σεξουαλικής απελευθέρωσης.

Η Κλειναρέτη (Ζωή Μασούρα) και η Πραξαγόρα (Μαρία Λάζαρη), μεταμορφώνονται σε άντρες κι ετοιμάζονται να πάνε στην Εκκλησία του Δήμου.



Εν κατακλείδι θα λέγαμε, πως ήταν μία πολύ όμορφη βραδιά, με μία απολαυστική παράσταση, πολύ και θερμό κοινό, με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες και μία υπέροχη και ζεστή οικοδέσποινα, την Άννα Φόνσου η οποία βλέπει τα όνειρά της και τις πολυετείς προσπάθειές της σε σχέση με το Σπίτι του Ηθοποιού, επιτέλους να ευοδώνονται. Ευχόμαστε καλή συνέχεια και στην Άννα Φόνσου, αλλά και στην ταλαντούχα και άκρως ελπιδοφόρα θεατρική ομάδα, Πενίας Τέχνες.
                                                                                                            
                                                                                                    Άρθρο: Nicholas Flamel

Δεν υπάρχουν σχόλια: