Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Νίκη Τριανταφυλλίδη (1942-2013)

                                                Νίκη Τριανταφυλλίδη (1942-2013)








Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Κόρη του συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη. Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου και του Πέλλου Κατσέλη. Η πρώτη της εμφάνιση στο σανίδι ήταν το 1963, στο έργο ''Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα''. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Συνόλου και της Πολιτιστικής Κίνησης, ενώ τη δεκαετία του '90 ίδρυσε το Θέατρο ''Τριανταφυλλίδη'' στη πλατεία Βάθης. Το 1970 κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ταινία μικρού μήκους ''Συνηθισμένο μου όνειρο''. Τιμήθηκε ακόμα με το βραβείο ''Μαρίκα Κοτοπούλη'' και στο φεστιβάλ Ιθάκης. Δίδαξε στις δραματικές σχολές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Πέλλου Κατσέλη. Εδώ και αρκετά χρόνια είχε αποσυρθεί από το θέατρο αντιμετωπίζοντας προβλήματα με την υγεία της. Σύζυγος του ηθοποιού Κώστα Μεσσάρη με τον οποίο απέκτησε μια κόρη τη Ζωή.
  
  Τελευταία της συγγραφική δουλειά στο θέατρο, είναι η μετάφραση και διασκευή του έργου του Αριστοφάνη, ''Εκκλησιάζουσες'' (2013), που θα ανέβει το καλοκαίρι από τη θεατρική ομάδα, ''Πενίας Τέχνες'', υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα της κόρης της, Ζωής Μασούρα, με τους Μαρία Λάζαρη (Πραξαγόρα), Βασίλη Σαμαριτάκη (Βλέπυρο), Ζωή Μασούρα (Κλειναρέτη), Νίκος Χρηστίδης (Χρέμης), Νάσσος Παπαστάθης (Γείτονας-Γέρος). Η παράσταση βέβαια είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης Τριανταφυλλίδη.








Νίκη Τριανταφυλλίδη, στο ρόλο της "Νύφης", από τον "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα, που ανέβηκε από το θίασο Μινωτή - Παξινού, το 1971. (αρχείο Γιώργου Χατζηδάκη)
Νίκη Τριανταφυλλίδη, στο ρόλο της "Νύφης", από τον "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα, που ανέβηκε από το θίασο Μινωτή - Παξινού, το 1971. (αρχείο Γιώργου Χατζηδάκη), Ο Χατζηδάκης Γιώργος, έγραψε: Εκείνη τη χρονιά η Νίκη Τριανταφυλλίδη πήρε το "βραβείο Κοτοπούλη"...Η φωτογράφιση έγινε για εξώφυλλο του τόμου "Θεατρικά 71", αλλά τελικά προκρίθηκε η φωτογραφία του Κούρκουλου απ' τον "Ορέστη" του Ευριπίδη του Εθνικού...(πηγή Μαρία Βασιλείου).


"Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν" - Εθνικό Θέατρο, 1985
Νίκη Τριανταφυλλίδη (Σεν Τε), Μαίρη Λαλοπούλου (κυρία Γιανγκ)
"Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν" - Εθνικό Θέατρο, 1985 
Νίκη Τριανταφυλλίδη (Σεν Τε), Μαίρη Λαλοπούλου (κυρία Γιανγκ)











Εθνικό Θέατρο 1972

Εθνικό Θέατρο 1972


    • ''Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ'' Της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου......Νέα Σκηνή Εθνικού Θεάτρου Σκηνοθ.Λάμπρου Κωστόπουλου.............Στην φωτο, η Νίκη Τριανταφυλλίδη (Ηλέκτρα) Αννα Παιταζή (Τροφός).......
    Φωτογραφία


                                                       Φιλμογραφία
Ουρανός (1962) [Ανθούλα]
Η Παγίδα (1962) 
Κατρακύλισμα στο βούρκο (1962) [Ελπίδα]
Αμόκ (1963) [Ρένα]
Πικρή μου, Αγάπη (1964)
Ο κράχτης (1964) [Μίνα]
Βρώμικη πόλις (1965) [Άννα Λιάσκη]
Η μοίρα του αθώου (1965) [Μαρούλα Αμπάρα]
Ο Θάνατος του Αλέξανδρου (1966)
Αντίο για πάντα (1967) [Λίζα]
Ψωμι για εναν Δραπετη (1967) 
Καρδιές που Ξέρουν ν`Αγαπούν (1967) [Άννα] 
Καταραμένη Αγάπη (1968) [Μαρίνα] 
Ο Ταφος των Εραστων (1968) 
Το Κανόνι και τ` Αηδόνι (1968) [Βασιλική]
Ενα Κορίτσι Αλλιώτικο από τα άλλα (1968) [Χριστίνα] 
Στον δάσκαλό μας ... με αγάπη (1969) [Χρύσα]
Αγάπησα έναν Προδότη (1969) [Ειρήνη]
Το Νυφοπάζαρο (1969) 
Ο Αστραπόγιαννος (1970) [Πασχαλιά Βελούση]
Όμορφες μέρες (1970) [Χριστίνα]
Το Ονειρο της Κυριακής (1970) [Μαργαρίτα Βαρδή] 
Σε Ικετεύω, Αγάπη μου (1970) [Μάρθα]
Δεν Υπάρχουν Λιποτάκτες (1970) 
Χωρίς Συνείδηση (1972) [Χριστίνα] 
Ο Κατάδικος (1975) [Μαργαρίτα] 
Ευριδίκη ΒΑ 2Ο37 (1975) [γυναίκα]
Αντίο Βερολίνο (1994) 
Σειρές που έχει παίξει
Από την άλλη όχθη 1973 ΕΙΡΤ
Αστυνομικές ιστορίες 1973 ΥΕΝΕΔ
Γυναίκα από βελούδο 1985 ΕΡΤ
Γυναικείες μορφές της ελληνικής ιστορίας 1982 ΕΡΤ
Εν τούτω νίκα 1973 ΥΕΝΕΔ
Η συμμορία της Μαίρης 1987 ΕΤ2
Κεφαλλονίτικες ιστορίες 1986 ΕΡΤ
Νίνα 1983 ΕΡΤ
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται 1975 ΕΙΡΤ
Οι συμμαθήτριες 1985 ΕΡΤ
Οι φρουροί της Αχαϊας 1981 ΕΡΤ
Το σπίτι των ξένων 1972 ΕΙΡΤ



ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ KAI AΠΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ




                             Στη φωτογραφία, Κώστας Μεσσάρης και Βασίλης Σαμαριτάκης

Κώστας Μεσσάρης: Η Νίκη ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό θέατρο. Εφάμιλλη των μεγάλων Παξινού, Κοτοπούλη κ.α. Με τη Λαμπέτη δεν μπορεί να συγκριθεί, γιατί είναι δύο εντελώς διαφορετικές ηθοποιοί-προσωπικότητες, η Λαμπέτη αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνη της. Αυτό που έκανε η Νίκη Τριανταφυλλίδη στο θέατρο είναι κάτι μοναδικό, συνδύασε τη μουσική και το ρυθμό που της κληροδότησε η Ρωσσίδα γιαγιά της με το αρχαίο θέατρο και δημιούργησε μία δική της τεχνική.

Αννα Φόνσου: Η γλυκιά μας Νίκη πιστεύω πως ήταν μία από τις καλύτερες ηθοποιούς που έχουμε. Έχει τύχει να δουλέψω μαζί της, ήταν σεμνή, δεν έδινε συνεντεύξεις, δεν ήταν στα περιοδικά, δεν είχε κοσμική ζωή..ήταν στρατευμένη στο θέατρο.

Μάρθα Καραγιάννη: Η Νίκη Τριανταφυλλίδη ήταν μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της γενιάς μου!!! Ήταν μία πολύ μεγάλη ηθοποιός!


Γιώργος Βούρος: Μεγάλη ηθοποιός, εξαιρετική προσωπικότητα, αγαπημένη φίλη. Κάποτε σε μία συζήτηση μου με το μεγάλο και αείμνηστο Βασίλη Διαμαντόπουλο, μου είχε πει, αναφερόμενος στη Νίκη (Τριαναταφυλλίδη) ότι είναι ο θηλυκός Αιμίλιος Βεάκης. Αυτό νομίζω πως τα λέει όλα.

χλοη λιασκου (ηθοποιός):
Καλό ταξίδι σου Νίκη....Χάσαμε μια πολύ σπουδαία ηθοποιό.....



 
(ηθοποιός-σκηνοθέτης):
 


Έφυγε η ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΙΔΗ.
Ένα ασύλληπτο υποκριτικό ταλέντο.
Η ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ δεν ήταν του κόσμου τούτου..
Γι αυτό και το Ελληνικό Θέατρο δεν την άντεξε. Την απέβαλε.
Τώρα φαντάζομαι όλοι θα μιλάμε γιά "τεράστια απώλεια" και άλλα μπλα μπλα....




Μάρω Μπουρδάκου (συγγραφέας-σεναριογράφος):


"ΕΦΥΓΕ" ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ..ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΗΘΟΠΟΙΟ...







Ζωή Ρηγοπούλου (ηθοποιός):

Η μεγαλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός! Το θέατρο είχε ήδη φτωχύνει πολλά χρόνια τώρα επειδή δεν έπαιζε.



Elias Malandris (δημοσιογράφος-παρουσιαστής):
Η Νίκη υπήρξε πλάσμα βγαλμένο από την ποίηση. Κάθε της πράξη κάθε της επιλογή στο θέατρο, κάθε ανάσα της ήταν ποιητική πράξη. Η ποίηση για πολλούς είναι λύτρωση, για άλλους είναι βάσανο, ιδίως αν οι πύλες της ευαισθησίας σου είναι ορθάνοιχτες. Πολλοί τα τελευταία χρόνια την κατηγόρησαν για αφύσικη συμπεριφορά. Εγώ πριν την γνωρίσω είχα ακούσει τις φήμες και έτρεμα για την επαφή που θα είχαμε. Σήμερα έπειτα από τέσσερις συνεργασίες σε ισάριθμες εκπομπές και μια παράσταση ξέρω ότι διατηρώ την πιο θερμή ανάμνηση μιας αληθινής αρχόντισσας της τέχνης της. Άλλωστε η ποίηση είναι εξ΄ορισμού αφύσικη. Είναι ο εχθρός του ορθολογισμού. Και η Νίκη ήταν παιδί της ποίησης. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί. 'Ολοι σεβαστήκαμε την επιθυμία της. Εγώ σήμερα αποχαιρετώντας την θα πω πως δεν στεναχωριέμαι που έφυγε. Λυπάμαι για την οικογένειά της, τον Κώστα που την λάτρεψε, την Ζωή της, λυπάμαι και για το θέατρο που απώλεσε αναντικατάσταστο μέλος του, αλλά δεν στεναχωριέμαι που έφυγε. Στεναχωριόμουν που στερήθηκε την ποίηση τόσα χρόνια. Στεναχωριόμουν που δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Καλό ταξίδι Νίκη μας. Το πέρασμά σου ευλογήθηκε.


Μαρία Δημητριάδου (ηθοποιός): 
ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ........ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΔΑΣΚΑΛΑ........ΗΤΑΝ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ......ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙ.......




  • Vasilis Samaritakis A Full (ηθοποιός-σκηνοθέτης): 
    ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ!! ΕΦΥΓΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΘΕΛΚΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ!! Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ  ΑΡΕΣΤΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΛΙΚΕΣ ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!!Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΗΤΑΝ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ,ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΒΑΖΕ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ, ΠΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΕΣ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΜΠΑΓΚΕΤΑ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ, ΖΩΗΣ ΜΑΣΟΥΡΑ, ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ (2013). ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΑΣ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ!! ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙ!! ΘΑ ΤΗ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΜΟ!!

Θεατρική ομάδα Πενίας Τέχνες:
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΘΑ ΑΝΕΒΑΖΑΜΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ ΣΕ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ, ΖΩΗΣ ΜΑΣΟΥΡΑ!! ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΑΣ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ!!



Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013


Νίκη Τριανταφυλλίδη (27/11/1942-13/5/2013)

Νίκη Τριανταφυλλίδη, στο ρόλο της "Νύφης", από τον "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα, που ανέβηκε από το θίασο Μινωτή - Παξινού, το 1971. (αρχείο Γιώργου Χατζηδάκη) Ο Γιώργος Χατζηδάκης , έγραψε: Εκείνη τη χρονιά η Νίκη Τριανταφυλλίδη πήρε το "βραβείο Κοτοπούλη"...Η φωτογράφιση έγινε για εξώφυλλο του τόμου "Θεατρικά 71", αλλά τελικά προκρίθηκε η φωτογραφία του Κούρκουλου απ' τον "Ορέστη" του Ευριπίδη του Εθνικού...(Από Μαρία Βασιλείου https://www.facebook.com/photo.php)
Νίκη Τριανταφυλλίδη (27/11/1942-13/5/2013)

Πέθανε, σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου, η ηθοποιός Νίκη Τριανταφυλλίδη. 


Γεννημένη στην Αθήνα τις 27 Νοεμβρίου του 1942, ήταν κόρη του  συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη. Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου και της Σχολή του Πέλου Κατσέλη, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο σανίδι το 1963 στο έργο «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Συνόλου και της Πολιτιστικής Κίνησης, ενώ τη δεκαετία του '90 ίδρυσε θέατρο με το όνομά της,''Τριανταφυλλίδη'',   στη πλατεία Βάθης. Το 1970 κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ταινία μικρού μήκους ''Συνηθισμένο μου όνειρο''. Τιμήθηκε ακόμα με το βραβείο ''Μαρίκα Κοτοπούλη'' ενώ διακρίθηκε και στο φεστιβάλ Ιθάκης.  Δίδαξε στις δραματικές σχολές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Πέλλου Κατσέλη. 
 Σύζυγος του ηθοποιού Κώστα Μεσσάρη με τον οποίο απέκτησε μια κόρη τη Ζωή.

 Όπως είχε η ίδια εκμυστηρευθεί, πριν από λίγα χρόνια, η κατάσταση της υγείας της χειροτέρευε καθώς είχε από μικρή πρόβλημα με τα κόκαλα και κυρίως με τα πόδια της. Παρέμενε στο σπίτι της καθώς δεν μπορούσε να περπατήσει. 
Φιλμογραφία
Ουρανός (1962) [Ανθούλα]
Η Παγίδα (1962)
Κατρακύλισμα στο βούρκο (1962) [Ελπίδα]
Αμόκ (1963) [Ρένα]
Πικρή μου, Αγάπη (1964)
Ο κράχτης (1964) [Μίνα]
Βρώμικη πόλις (1965) [Άννα Λιάσκη]
Η μοίρα του αθώου (1965) [Μαρούλα Αμπάρα]
Ο Θάνατος του Αλέξανδρου (1966)
Αντίο για πάντα (1967) [Λίζα]
Ψωμι για εναν Δραπετη (1967)
Καρδιές που Ξέρουν ν`Αγαπούν (1967) [Άννα]
Καταραμένη Αγάπη (1968) [Μαρίνα]
Ο Ταφος των Εραστων (1968)
Το Κανόνι και τ` Αηδόνι (1968) [Βασιλική]
Ενα Κορίτσι Αλλιώτικο από τα άλλα (1968) [Χριστίνα]
Στον δάσκαλό μας ... με αγάπη (1969) [Χρύσα]
Αγάπησα έναν Προδότη (1969) [Ειρήνη]
Το Νυφοπάζαρο (1969)
Ο Αστραπόγιαννος (1970) [Πασχαλιά Βελούση]
Όμορφες μέρες (1970) [Χριστίνα]
Το Ονειρο της Κυριακής (1970) [Μαργαρίτα Βαρδή]
Σε Ικετεύω, Αγάπη μου (1970) [Μάρθα]
Δεν Υπάρχουν Λιποτάκτες (1970)
Χωρίς Συνείδηση (1972) [Χριστίνα]
Ο Κατάδικος (1975) [Μαργαρίτα]
Ευριδίκη ΒΑ 2Ο37 (1975) [γυναίκα]
Αντίο Βερολίνο (1994) 


Στην τηλεόραση είχε εμφανιστεί στις σειρές: 
Από την άλλη όχθη 1973 ΕΙΡΤ
Αστυνομικές ιστορίες 1973 ΥΕΝΕΔ
Γυναίκα από βελούδο 1985 ΕΡΤ
Γυναικείες μορφές της ελληνικής ιστορίας 1982 ΕΡΤ
Εν τούτω νίκα 1973 ΥΕΝΕΔ
Η συμμορία της Μαίρης 1987 ΕΤ2
Κεφαλλονίτικες ιστορίες 1986 ΕΡΤ
Νίνα 1983 ΕΡΤ
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται 1975 ΕΙΡΤ
Οι συμμαθήτριες 1985 ΕΡΤ
Οι φρουροί της Αχαϊας 1981 ΕΡΤ
Το σπίτι των ξένων 1972 ΕΙΡΤ

Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε συνεργαστεί στις παραστάσεις: 
«Ιφιγένεια εν Ταύροις» (Θέατρο Δάσους,1987), 
«Ο ηλίθιος» (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή, 1980), 
«Εκκλησιάζουσες» (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 1979), 
«Το παραμύθι χωρίς όνομα» (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή, 1979 ), 
«Η προξενήτρα» ( Δημοτικό Θέατρο Κήπου, 1978), 
«Η βασίλισσα του χιονιού» (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή, 1977),
 «Ο κύκλος με την κιμωλία» ( Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή, 1977),
«Ο άγιος πρίγκηψ» ( Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 1977),  
«Ιφιγένεια η εν Ταύροις» (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 1972).

Φωτογραφία από Σεμινάριο αυτοσχεδιασμού με την Ζωή Μασούρα το 2011 βασισμένο στο σύστημα διδασκαλίας της Νίκης Τριανταφυλλίδη : http://www.dancetheater.gr/

Τελευταία της δουλειά, η μετάφραση και διασκευή του έργου του Αριστοφάνη, ''Εκκλησιάζουσες'',που πρόκειται να ανέβει τον Ιούνιο 2013 από τη θεατρική ομάδα Πενίας Τέχνες, σε σκηνοθεσία της κόρης της Ζωής Μασούρα. Τις 28 Απριλίου 2013 είχαν κάνει την ανακοίνωση της συνεργασίας τους  
https://www.facebook.com/photo.php

Πηγές :  

Δεν υπάρχουν σχόλια: