Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ, ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ, ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΖΩΗ ΜΑΣΟΥΡΑ. ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΘΗΚΑΝ ΩΣ ΤΩΡΑ.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ, ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ, ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΖΩΗ ΜΑΣΟΥΡΑ, CABARET VOLTAIRE,19,26/6 ΣΤΙΣ 21:15 KAI ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ 28/6 ΣΤΙΣ 21:00. ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: ΜΑΡΙΑ ΛΑΖΑΡΗ (ΠΡΑΞΑΓΟΡΑ), ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ (ΒΛΕΠΥΡΟΣ-Α' ΓΡΙΑ), ΖΩΗ ΜΑΣΟΥΡΑ (ΚΛΕΙΝΑΡΕΤΗ-ΝΕΑ), ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ (ΧΡΕΜΗΣ-ΝΕΟΣ), ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ (ΓΕΙΤΟΝΑΣ, ΓΕΡΟΣ).


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ: EMMANOUIL (ESB)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από την πειραματική σκηνή, «Πενίας Τέχνες».

   Μια ανατροπή, μια αναίμακτη επανάσταση. Στο έργο του Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες», οι γυναίκες παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία με ένα μελετημένο σχέδιο. Με αρχηγό τη δαιμόνια Πραξαγόρα , μεταμφιέζονται σε άντρες και πηγαίνουν στην Εκκλησία του Δήμου για να ψηφίσουν. Ένα έξυπνο κόλπο, που τους δίνει τη διακυβέρνηση της χώρας.
 
  Η διασκευή της Νίκης Τριανταφυλλίδη τοποθετεί τις «Εκκλησιάζουσες», στο παρόν, τη σύγχρονη εποχή του μνημονίου και της τρόικας, σεβόμενη ωστόσο το διαχρονικό ούτως ή άλλως πνεύμα του έργου του Αριστοφάνη. Η Πραξαγόρα και οι γυναίκες της Αθήνας, συμβολίζουν το νέο αίμα στην πολιτική σκηνή, τους πολιτικούς, που είναι αμόλυντοι από την αρρώστια της εξουσίας και  έρχονται αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη της πατρίδας στα χέρια τους, ανατρέποντας το βαθιά διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς των προηγούμενων γενιών. Και το πολίτευμα που θεσπίζουν είναι ένα δίκαιο πολίτευμα. Ίσα δικαιώματα για όλους, όλοι ίσοι απέναντι στους νόμους, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, εθνικότητας, ένα κοινό σύστημα διαβίωσης, ένα κοινό δημόσιο ταμείο, δίκαιος καταμερισμός του πλούτου, κατάργηση της ατομικής περιουσίας και πάνω από όλα πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, σε όλα τα αγαθά που είναι απαραίτητα για μία ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή, τροφή, στέγη, εργασία, εκπαίδευση. Μία πολιτική σάτιρα που στηλιτεύει με κωμικό και ταυτόχρονα καυστικό τρόπο τα κακώς κείμενα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος και περνά μηνύματα αφύπνισης και εγρήγορσης όλων μπροστά στους κινδύνους πού έρχονται από παντού. Μία αλλαγή που για να πετύχει πρέπει να αποφύγει τις «κακοτοπιές», για να μπορέσει να είναι κατ’ ουσίαν και όχι μόνο κατ’ όνομα δίκαιη.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης Τριανταφυλλίδη (1942-2013), η οποία μπορεί να ταξίδεψε στη γειτονιά των αγγέλων πρόσφατα, αλλά είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει να κατοικεί για πάντα, στις καρδιές όλων όσων την αγάπησαν.

Μετάφραση – Διασκευή : Νίκη Τριανταφυλλίδη.
Σκηνοθεσία – Κινησιολογία : Ζωή Μασούρα.

Βοηθός Σκηνοθέτη : Kamel Abdi.
Μουσική Επιμέλεια : Νίκη Τριανταφυλλίδη.
Τεχνικός Ήχου – Φωτισμού : Kamel Abdi.
Κοστούμια : Ομάδα Πενίας Τέχνες - Σωτηρία Θωμοπούλου
Σχεδιασμός αφίσας : Εmmanouil (ESB)
Φωτογραφίες: Γιώργος Βούρος

Ερμηνεύουν : Μαρία Λάζαρη
                       Βασίλης Σαμαριτάκης
                       Ζωή Μασούρα
                       Νίκος Χρηστίδης
                       Θανάσης Παπαστάθης
                                    
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ:  Ευχαριστούμε την κυρία Άννα Φόνσου για τη θερμή υποστήριξή της και για την παραχώρηση χώρου στο «Σπίτι του Ηθοποιού», για τις  πρόβες της ομάδας μας. Ευχαριστούμε επίσης τους  Emmanouil (ESB), Μέλπω Ζαρόκωστα,  Γιώργο Χατζηδάκη , Ανδριάννα Ρωμανού, Γιώργο Βούρο, Μάκη Κωστίνη, Παναγιώτη Λίλλη, Σωτηρία Θωμοπούλου, Χριστίνα Μινάσσα, για τη βοήθειά τους.

Οι παραστάσεις θα γίνονται στο Cabaret Voltaire (Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο, τηλ. 2105227046)

Τετάρτη, 19/06/13 και 26/06/13, στις 21:15.

Θα ακολουθήσει μία παράσταση στις 28/6/13 στο Σπίτι του Ηθοποιού, Θήρας & Αλκαμένους 175, πεζόδρομος Παναθηναίων, στις 21:15 και κάποιες άλλες παραστάσεις σε δήμους όλης της χώρας.

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων (στο Cabaret Voltaire), επικοινωνήστε στα τηλέφωνα : 2105227046, 6993723117.

         ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ-ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ, ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ απο την θεατρική ομάδα "Πενίας Τέχνες"ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ, ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: ΖΩΗ ΜΑΣΟΥΡΑ

Λέει τη γνώμη του
ο Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος - Αρθρογράφος
Συγγραφέας

Μια  "ιερή πεντάδα"  επί σκηνής, στη σκηνή του cabaret voltaire, η θεατρική ομάδα  "Πενίας τέχνες" , σε καιρούς πενίας , χαλεπούς,  σατιρίζουν   "ιερά" και με σεβασμό στον μεγάλο μας αρχαίο πρόγονο και θεατρικό  συγγραφέα  τον Αριστοφάνη της καρδιάς μας.  Η  αείμνηστη πλέον  και απόλυτα σεβαστή  σε μας Νίκη Τριανταφυλλίδη, λίγο πριν φύγει από τη ζωή αυτή, θέλησε να εκφράσει και να αποδώσει σατυρικά, διασκευάζοντας και μεταφράζοντας το αρχαίο κείμενο των "Εκκλησιαζουσών" του Αριστοφάνη,  το επίκαιρο του κειμένου.  Πέντε ηθοποιοί . μεταξύ των οποίων και μία σκηνοθέτης και ηθοποιός -  η κόρη της -  επίσης με απόλυτο σεβασμό και αξιοπρέπεια,   παρουσιάζουν το έργο αυτό στην σκηνή, σύγχρονο και μακροπρόθεσμα προφητικό για το μέλλον.  
Οι πολυπόθητες αλλαγές στην πολιτική και τα ήθη, εκφράζουν τον διακαή πόθο του ανθρώπου-πολίτη, για μια νέα ζωή και μια νέα κοινωνία δομημένη  στην ισότητα, την κοινοκτημοσύνη, την δημοκρατία. Η Νίκη Τριανταφυλλίδη, γνωστή σε όλους για τις πολιτικές της απόψεις στα πλαίσια πάντα των δημοκρατικών αγώνων, μεταφέρει το πνεύμα αυτό στην σύγχρονη διασκευή του έργου, και η σκηνοθέτις Κα Ζωή Μασούρα, υλοποιεί και μεταλλάσσει το πνεύμα αυτό, σε κίνηση και αίσθηση απλή και κατανοητή για όλους.   
Συνεχίζοντας επάξια το έργο της μητέρας της , στην ερμηνεία, διασκευή και επικαιροποίηση του αρχαίου κειμένου, συμμετέχει στην "Ιερή  Πεντάδα"  σαν Κλειναρέτη  και Νέα μαζί  δε με τους ΜΑΡΙΑ ΛΑΖΑΡΗ (ΠΡΑΞΑΓΟΡΑ), ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗ (ΒΛΕΠΥΡΟΣ - Α’ ΓΡΙΑ),  ΝΙΚΟ ΧΡΗΣΤΙΔΗ (ΧΡΕΜΗΣ-ΝΕΟΣ), ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ (ΓΕΙΤΟΝΑΣ,ΓΕΡΟΣ), απογειώνουν τον θεατή, τον εντάσσουν πλήρως στο δρώμενο και επιπλέον η καθημερινότητα του, μετουσιώνεται σε σατυρική κωμωδία, καταδεικνύοντας τον τρόπο αντιμετώπισης της σύγχρονης μάστιγας που πλήττει την πατρίδα μας.
Μία θαυμάσια παράσταση που ο πλούτος της προσφοράς της και η αφθονία της αλήθειας της, δεν βρίσκεται μόνο στην άρτια σκηνοθεσία αλλά στην απλότητα της σύλληψης και της παρουσίασης του μεγάλου έργου του Αριστοφάνη.  Κρατήσαμε τον σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο και την απλοϊκή πληθωρικότητα της παρουσίασης του έργου.
Ενα μόνο μπορούμε να πούμε κλείνοντας, ακόμη μια φορά συγχαρητήρια στην Ιερή Πεντάδα, και να κλίνουμε την κεφαλή με σεβασμό στην αείμνηστη Νίκη Τριανταφυλλίδη, καθόσον είναι τώρα η ώρα να υποκλιθεί ο θεατής στην σεμνότητα και αγωνιστικότητα της εκλειπούσης "θεατρίνας". Η αυλαία δεν έπεσε, η παράσταση "Εκκλησιάζουσες" της ομάδας "Πενίας Τέχνες' άνοιξε την αυλαία για κείνη και για τις καρδιές όλων μας!
Συγχαρητήρια παιδιά!

          ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ & ΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ, ΣΤΙΣ 17/6 ΣΤΙΣ 20:00.


                                                       

                               ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΒΟΥΡΟ                                                              ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Υπόκλιση ηθοποιών (19/6/13, Cabaret Voltaire) και σύντομη ομιλία του ηθοποιού Βασίλη Σαμαριτάκη, αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης ΤριανταφυλλίδηΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ, Stergio Sastinap:

«ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ», ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

Μια ωραία παράσταση με σύγχρονα νοήματα και υποθέσεις του σήμερα που διαρκούν από την… αρχαιότητα, ήταν η παράσταση «Εκκλησιάζουσες», του Αριστοφάνη όπου οι γυναίκες παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία για να βγάλουν την κοινωνία από τη διαφθορά επιλέγοντας την κοινωνικοποίηση των αγαθών. 

Η διασκευή της Νίκης Τριανταφυλλίδη τοποθέτησε τις «Εκκλησιάζουσες», στο παρόν, τη σύγχρονη εποχή του μνημονίου και της τρόικας χωρίς τον αρχαίο «αντικομουνισμό» του Αριστοφάνη.

Εκτός των άλλων οι συντελεστές της παράστασης κερνούσαν, σαν τμήμα του έργου, και κρασάκι στους θεατές σε μια κίνηση σύμπηξης θεατή, θεάτρου και ηθοποιού. Παράσταση άξια αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης Τριανταφυλλίδη που ο κόσμος, με την πυκνή συμμετοχή του, τίμησε με συγκίνηση.

Χωρίς ούτε στιγμή να κουράσει χάρισε πολύ γέλιο και κυρίως άφθονη ηθική και ψυχική εκδίκηση στους σημερινούς κυβερνώντες που κυριολεκτικά ανασκολοπίζουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Όταν όμως η τέχνη αρχίζει να κινείται στην οδό της αντίστασης και της διάπλασης ενός νέου ονείρου, ο λαός βρίσκεται πολύ κοντά στο να τον βαδίσει ο ίδιος!

Μη το χάσετε, μια ακόμη παράσταση την Τετάρτη, 26/06/13, στις 21:15.
Από την πειραματική σκηνή, «Πενίας Τέχνες».


ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ''ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ'' (19/6/13), ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ, ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΖΩΗ ΜΑΣΟΥΡΑ, ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ''ΠΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΕΣ''
 Θεόδωρος Προπατορίδης: Χθες βράδυ παρακολούθησα την παράσταση Εκκλησιάζουσες του ΑΡΙΣΤΟΦΆΝΗ στο κατάμεστο Cabaret Voltaire μετά από την ευγενική παραχώρηση της πρόσκλησης από την Λαμπρινή Μπουγδάνου.Η παράσταση ήταν μια καλοστημένη δουλειά των εξαιρετικών Β.Σαμαριτάκη και Μ.Λάζαρη συνεπικουρούμενοι από την Ζωή Μασούρα,τον Νίκο Χρηστίδη και τον Θανάση Παπαστάθη. Για μένα ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή διότι για πρώτη φορά παρακολούθησα ζωντανά έργο του Αριστοφάνη και η ΄΄μύηση΄΄ μου ήταν πραγματικά αξιομνημόνευτη..! Όλοι οι συντελεστές του έργου πραγματικά τα έδωσαν όλα..!Ο Β.Σαμαριτάκης όπως πάντα πληθωρικός και στιβαρός στην ερμηνεία του ενώ οι δύο κυρίες της παράστασης με τα κηρύγματα τους περί κοινοκτημοσύνης κόντεψαν να πείσουν και τους θεατές..! Σ΄όλη την παράσταση υπήρχαν σαφείς αναφορές στην σημερινή οδυνηρή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα οι οποίες όμως μας διασκέδασαν νομίζω όλους τους θεατές χάρη στην ερμηνεία, το κέφι και το μπρίο των πρωταγωνιστών! Τελικά οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι Έλληνες στο πέρασμα των αιώνων παραμένουμε ίδιοι..Μπορεί να αλλάζουν οι κοινωνικές φόρμες, η διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων, τα εργαλεία οικονομικής ανάπτυξης, όμως η ψυχολογία των ανθρώπων, η νοοτροπία και ο τρόπος συμπεριφοράς τους παραμένει ο ίδιος..Δεν πειράζει..! Καλή καρδιά! Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει..! Κάνουμε σοβαρά λάθη παρασυρόμενοι από την επιπολαιότητα και την απερισκεψία μας όμως τουλάχιστον εμείς δεν είμαστε ξενέρωτοι..! Αγαπάμε την ζωή, τον έρωτα, τη φύση και το δείχνουμε..! Στους συντελεστές της παράστασης εύχομαι καλή δύναμη και κάθε επιτυχία! Ευχαριστώ πάρα πολύ και την ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την ευκαιρία που μου έδωσε να παρακολουθήσω αυτή την όμορφη παράσταση! Να είστε όλοι καλά! Καλή συνέχεια!
                    


ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ''ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ'' (19/6/13), ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ, ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΖΩΗ ΜΑΣΟΥΡΑ, ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ''ΠΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΕΣ'':
Elissavet Triantafillaki: ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ :Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΠΕΛΕΞΕ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ . Ο ΧΩΡΟΣ ΗΤΑΝ ΑΣΦΗΚΤΙΚΑ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΟΙ ΣΤΙΣ "ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΣ" ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΡΙΜΩΧΤΗΚΑΜΕ ΛΙΓΟ , ΦΡΟΝΤΙΣΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ. ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ 26/6.

Chrisa Doubara: Συγχαρητήρια, κι από μένα! Ήταν μια κεφάτη, ζωντανή, γεμάτη ενέργεια παράσταση! Την ευχαριστήθηκα, γέλασα, κι έφυγα με μια πολύ ωραία αίσθηση! Καλή συνέχεια για τις επόμενες παραστάσεις σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: