Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΒΑΡ...ΩΝΟΣ ΜΑΣΤΕΡΧΑΟΥΖΕΝ, ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ


ΒΑΡ...ΩΝΟΣ ΜΑΣΤΕΡΧΑΟΥΖΕΝ

Διασκευή της κωμωδίας του Δ. Μισιτζή «Φιάκας». Σκηνοθεσία:Βασίλης Σαμαριτάκης. Παίζουν: Βασίλης Σαμαριτάκης, Μαρία Λάζαρη, Μιχάλης Κοντός, Χρύσα Μπαλατσούρα, Νίκος Χρηστίδης

Μία παράσταση που διακωμωδεί με μία σύγχρονη ματιά, τον κοινωνικό περίγυρο της Κωνσταντινούλης του 18ου αιώνα το νεοπλουτισμό, την υποκρισία και το πάθος για κοινωνική ανέλιξη και την εκμετάλλευση αυτής της συμπεριφοράς από επιτήδειους απατεώνες (βλ. Φιάκας) και παραπέμπει με έξυπνο τρόπο και στην εποχή μας.http://www.clickatlife.gr/performance/theatro/baronos-masterxaoyzen/athina?id=1249
ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΑΤΡΑΝΘΡΩΠΟ (ΣΚΗΝΟΘΈΤΗ-ΚΡΙΤΙΚΟ, ΗΘΟΠΟΙΟ) ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΡ...ΩΝΟΣ ΜΑΣΤΕΡΧΑΟΥΖΕΝ!!! 
Χατζηδάκης Γιώργος:
Στην παράσταση του γνωστού Φιάκα του Μισιτζή, που με τον τίτλο Βαρώνος Μαστερχάουζεν ανέβασε ο Βασίλης Σαμαριτάκης στο Cabaret Voltaire, κύριο χαρακτηριστικό είναι το ήθος. Δεν εκτρέπεται σε ακρότητες, ευτέλειες, ασχημίες, σεξουαλικά υπονοούμενα, άλλες μικρονοϊκές νύξεις, για να εκβιάσει το εύκολο γέλιο. Έτερο στοιχείο ήθους η διαφύλαξη της ιθαγένειας και η σχολαστική προβολή της όσον αφορά τη γλώσσα ιδίως. Η ανάδειξη του καθαρού κωμικού στοιχείου με ικανότητα, αυθορμητισμό και πηγαία φλέβα είναι το άλλο σπουδαίο προσόν που χαρακτηρίζει την παράσταση. Να χαιρετίσουμε την εμφάνιση στο ελληνικό θέατρο δυο άριστων καθαρόαιμων κωμικών, με κατάταξη ανάμεσα στο μπούφο και το μπριλάντε, (Βασίλης Σαμαριτάκης, Μιχάλης Κοντός) μια κωμικής ντάμας ρολίστας ( Μαρία Λάζαρη ) και μια κωμικής καρατερίστας (Χρύσα Μπαλατσούρα), ηθοποιών με συνέπεια στη διαγραφή των ρόλων τους. Επαρκέστατος και ο φίλτατος Νίκος Χρηστιδης. Να συγχαρούμε το Βασίλη Σαμαριτάκη και για την καίρια επιλογή του έργου, όχι μόνο για τις επικαιρότητες αλλά κυρίως επειδή είναι ένα αρχετυπικό δείγμα με αναγνωρίσιμη καταγωγή, μια φάρσα που μας φέρνει ψήγματα της Νέας Αττικής Κωμωδίας, κυρίως με το εύρημα της πλαστοπροσωπίας, βασικό συστατικό της φάρσας δια μέσου των αιώνων. Προσφορά αποτελεί επίσης και η πολύ καλά αρθρωμένη καθαρεύουσα που η σκηνοθεσία χωρίς να την νοθεύσει πέραν ενός απολύτως θεμιτού βαθμού, την χρησιμοποίησε για να ενισχύσει το κωμικό ύφος. Μπράβο παιδιά ! 

Βαρ...ώνος Μαστερχάουζεν

Διασκευή θεατρικού έργου
Σκηνοθεσία: Β. Σαμαριτάκης
Ερμηνεύουν: Β. Σαμαριτάκης, Μ. Λάζαρη, Μ. Κοντός, Χρ. Μπαλατσούρα, Ν. Χρηστίδης.
Εκτύπωση

Οι κριτικές του κοινού
Δώσε την κριτική σου
Οι κριτικές του κοινού
Σελ.  Από 1

katerina 16/3/2012 6:16:42 μμ | Permalink # 242784
Πολύ ωραία παράσταση!Άψογες ερμηνείες και πολύ καλή σκηνοθεσία,μέσα σ'ένα ζεστό και όμορφο περιβάλλον!Συγχαρητήρια σε όλους!Καλή συνέχεια!

Σταυρουρα 16/3/2012 11:35:28 πμ | Permalink # 242708
5 αστεράκια
Πολυ ενδιαφερουσα παρασταση , γελασαμε πολυ , πολυ ωραιο κλιμα και ατμοσφαιρα, μου αφησε επισης πολλα νοηματα! Την προτεινω!

ΧΡΥΣΑ 15/3/2012 11:32:30 πμ | Permalink # 242557
5 αστεράκια
Είστε όλοι καταπληκτικοί και μπράβο σας!!!!! Χαίρομαι που απόλαυσα την Τρίτη την πολύ όμορφη παράστασή σας. Πέρασα τόσο ωραία αλλά κυρίως χάρηκα το γεγονός οτι παρακολούθησα μια κωμωδία που με διασκέδασε με ωραίες κωμικές καταστάσεις κι αστεία αλλά όχι με "σαχλαμαρίζουσα" πλάκα! Ένα άλλο θετικό που νιώθω την ανάγκη να επισημάνω είναι το ότι, αν και το έργο έχει έντονα τα στοιχεία της καθαρεύουσας, οι ηθοποιοί έχουν βρει τον τρόπο ώστε να εκφέρουν το λόγο έτσι που να γίνεται κατανοητός στο κοινό και να μην κουράζει! Φέρνουν το κλίμα και το "άρωμα" της εποχής που γράφτηκε το έργο!!

ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΥΚΙΟΥ 14/3/2012 11:48:45 μμ | Permalink # 242512
5 αστεράκια
ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΣΑΙΖΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ''ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΑΜΟΥ ΤΟΥ ''Ο κ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΩΣ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ , ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ , ΧΘΕΣ ΕΔΡΑΙΩΘΗΚΕΣΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΜΑΣ ΩΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΣ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ , ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΒΙΡΤΟΥΟΖΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΕΜΙΑ ΚΑΛΟΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΜΕΤΡΟ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΝΕΥΡΟ , ΦΑΝΤΑΣΙΑ!!!
ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΜΥΘΑ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ, ΣΤΗΝ ΛΑϊΚΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ...ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ''ΒΑΡ...ΩΝΟΣ ΜΑΣΤΕΡ...ΧΑΟΥΖΕΝ'' ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑ Ο κ. ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ ΣΕΒΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΙΣΙΤΖΗ , ΤΟΝΙΣΕ ΚΑΙ ΣΑΤΥΡΙΣΕ ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ-ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ-ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΔΟΡΙΟ ...ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑϊ ΓΚΟΓΚΟΛ , ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ!!!!!
Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ ΕΥΦΥΗΣ, ΛΑΜΠΕΡΟΣ, ΕΡΑΣΤΗΣ ΠΕΙΣΤΙΚΟΤΑΤΟΣ-ΠΑΡΑ ΤΟ ΚΟΝΤΡΑ ΦΥΖΙΚ ΤΟΥ-ΚΕΝΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΜΕ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ!!!
ΑΤΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ κου ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΛΑΖΑΡΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΦΕΤΟΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ , ΠΑΤΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΤΙΖΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΦΙΓΟΥΡΑ , Η ΟΠΟΙΑ , ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ''ΕΥΡΗΜΑ'' , ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΞΟΧΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΤΑΛΕΝΤΑ ...!!!
ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Ο ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΝΕΑΡΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ -ΠΗΓΑΙΟ ΤΑΛΕΝΤΟ- ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΟΣ, ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΓΚΕΤΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗ !!!!!
ΘΑΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΟ ''ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΑ'' ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ,
ΜΙΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΩΜΙΚΑ Η κα ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΡΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΘΕΙΑ !!!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ κο ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΘΙΑΣΟΥ !
ΣΤΑ ΣΥΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΝΤΕΡΓΚΡΑΟΥΝΤ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΡΕ ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ''ΒΑΡ..ΩΝΟ ΜΑΣΤΕΡΧΑΟΥΖΕΝ''...








gr 10/3/2012 9:27:17 μμ | Permalink # 241720
5 αστεράκια
Πολύ καλή παράσταση σε ενα όμορφο και ζεστό περιβάλλον. Πολύ καλές ερμηνείες και σκηνοθεσία. Συγχαρητήρια σε όλους!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ 10/3/2012 1:36:08 πμ | Permalink # 241641
5 αστεράκια
Πενία, τέχνας κατεργάζεται λοιπόν και η ομάδα Πενίας Τέχνες μας δίνει ένα μάθημα, ό,τι και με τα λίγα μπορούμε να έχουμε ένα πολύ καλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Πολύ καλή σκηνοθεσία, πολύ καλές ερμηνείες, όμορφα κοστούμια, συμπαθητικά (τα άκρως απαραίτητα για την παράσταση και το χώρο) σκηνικά. Πολύ καλή και η διασκευή που ταίριαξε απόλυτα με το πρωτότυπο κείμενο. Συγχαρητήρια σε όλους, καλή συνέχεια!!!!!

thanos 8/3/2012 1:11:37 μμ | Permalink # 241399
4½ αστεράκια
poly kales ermineies apo tous ithopoious

olympia 7/3/2012 3:37:18 μμ | Permalink # 241256
4 αστεράκια
πολύ καλή δουλειά,άριστες ερμηνείες από τους ηθοποιούς!!!

Γεωργία Ζώη 6/3/2012 1:31:59 πμ | Permalink # 241060
5 αστεράκια
Πολύ όμορφη και καλοκουρντισμένη η παράσταση του Βασίλη Σαμαριτάκη! Πέθανα στο γέλιο!!! Να πάτε! Να χαλαρώσετε! Να αναγνωρίσετε πολλούς τύπους που μας ταλαιπωρούν αλλά και τους ταλαίπωρους τους εαυτούς μας και τα χάλια μας!! Σαν να ήταν γραμμένο σήμερα!! Εξαιρετικη απόδοση και διασκευή!!! Πολύ ωραίοι όλοι οι ηθοποοί! Εύχομαι καλοτάξιδο στο καράβι του Καμπαρέ. Voltaire!!

NIKOS 5/3/2012 2:22:03 πμ | Permalink # 240888
Μια παρα πολυ καλη παρασταση, με πολυ γελιο αλλα & νοηματα τα οποια αποδιδωνται με χαριτωμενο τροπο... Οι ερμηνειες πολυ καλες & την προτεινω στους αναγνωστες..!

Aggelos 2/3/2012 10:48:07 μμ | Permalink # 240529
2½ αστεράκια
Απλά καλη. Οχι όμως κατι το ιδιαίτερο.

ΚΩΣΤΑΣ 1/3/2012 4:13:28 μμ | Permalink # 240382
5 αστεράκια
Πολύ ωραία παράσταση! Γέλασα με την ψυχή μου! Όλες οι ερμηνείες εξαιρετικές και η σκηνοθεσία πολύ καλή. Πολύ εύστοχη η μεταφορά-διασκευή στο σήμερα. Την προτείνω σε όλους!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: