Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

27η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου John Malkovich


27η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Εκδηλώσεις και δωρεάν παραστάσεις
Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2012
Ο Τζον Μάλκοβιτς έγραψε το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την 27η Μαρτίου εδώ και 50 χρόνια.


Εκδηλώσεις και δωρεάν παραστάσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου
Προσκλήσεις από το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
Προσκλήσεις από το 104 των Εκδόσεων Καστανιώτη
Δωρεάν εκδηλώσεις στο Βρυσάκι
Όταν οι ηθοποιοί τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη
Δωρεάν προσκλήσεις από το ΚΘΒΕ 
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος του για να γράψει μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο. Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει μεταξύ άλλων οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λόρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρό, Πίτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς κ.ά. 

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου διαβάζεται σε κάθε θέατρο πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου. 

Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου
John Malkovich
Νιώθω τιμή που το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου στην Unesco μου ζήτησε να απευθύνω αυτόν τον χαιρετισμό με αφορμή την 50ή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Θα ήθελα να απευθύνω το σύντομο μήνυμα μου στους συναδέλφους μου στο Θέατρο, τους όμοιούς μου και συντρόφους μου.

Είθε το έργο σας να είναι συναρπαστικό και αυθεντικό. Να είναι βαθύ, συγκινητικό, στοχαστικό και μοναδικό.
Να μας βοηθήσει να σκεφτούμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και μακάρι, αυτός ο στοχασμός, να γίνει με συναίσθημα, ειλικρίνεια, αμεροληψία και χάρη.
Είθε να αντεπεξέλθετε στις αντιξοότητες, να κατανικήσετε τη λογοκρισία, τη φτώχεια και τον μηδενισμό, όπως πολλοί από εσάς θα αναγκαστούν να κάνουν.
Ας είστε ευλογημένοι, με ταλέντο και με σθένος για να μας διδάξετε τους χτύπους της καρδιάς του ανθρώπου σε όλη του την πολυπλοκότητα, να έχετε την ταπεινότητα και την περιέργεια να το κάνετε το έργο της ζωής σας.
Και μακάρι οι καλύτεροι από εσάς- γιατί μόνο οι καλύτεροι και ακόμα και αυτοί, σε σπάνιες και φευγαλέες στιγμές- θα αξιωθούν να σκιαγραφήσουν αυτό το βασικό ερώτημα «πώς ζούμε τις ζωές μας;». Καλό δρόμο!
Μετάφραση από τα αγγλικά για το in.gr: Nατάσσα Κοντογιάννη 

John Malkovich, Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτηςΕίναι πάνω απ’ όλα καλλιτέχνης του θεάτρου. Αφού ανακάλυψε το θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στο Illinois State University, δημιούργησε το 1976 τη διάσημη θεατρική ομάδα Steppenwolf με τους Terry Kinney, Jeff Perry και Gary Sinise. Έγινε γνωστός από τον κινηματογράφο με την ερμηνεία του Βαλμόν στην ταινία Επικίνδυνες σχέσεις του Stephen Frears όπου πρωταγωνιστούσε μαζί με τις Michelle Pfeiffer και Glenn Close.
Μετά απ’ αυτόν τον ρόλο, ο οποίος αποτέλεσε σημαντικό βήμα στην καριέρα του, συμμετείχε σε περισσότερες από 70 ταινίες στις Η.Π.Α. και στο εξωτερικό.
Έχει ερμηνεύσει μια μεγάλη γκάμα από ρόλους και έχει προταθεί δύο φορές για το Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στις ταινίες Μια θέση στην καρδιά (1984) και Η δεύτερη ευκαιρία (1993). Έχει βραβευτεί για την ερμηνεία του στις ταινίες Κραυγές στη σιωπή (1984), Επικίνδυνες σχέσεις (1988), Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς (1999) και Η ανταλλαγή (2008).
Το 2011 σκηνοθέτησε τις Επικίνδυνες σχέσεις στο Théâtre de l'Atelier στο Παρίσι. Πρόκειται για την τρίτη θεατρική παραγωγή του μετά την επιτυχία των έργων Hysteria (Marigny, 2002) και Good Canary (Comedia 2007). Για το τελευταίο βραβεύτηκε με το βραβείο Molière καλύτερης σκηνοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: