Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ (ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ!!

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=328831
Η ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ «ΔΕΣΜΟΥΣ»

Καθαρίζει για την τέχνη

Φανταστείτε την κορυφαία τραγωδό μας Λυδία Κονιόρδου τηλεφωνήτρια και καθαρίστρια μαζί. Να καταπιάνεται με χλωρίνες, σφουγγαρίστρες και σκούπες. Δεν είναι κάποιος ρόλος, αλλά η πραγματικότητα.
«Ο,τι κλείνει στην Ελλάδα ξέρουμε ότι δύσκολα ξανανοίγει», λέει η τραγωδός Λυδία Κονιόρδου για την πρόταση του υπουργείου  να κλείσουν με το ενδεχόμενο να ξανανοίξουν «απορροφημένοι» από  άλλο φορέα«Ο,τι κλείνει στην Ελλάδα ξέρουμε ότι δύσκολα ξανανοίγει», λέει η τραγωδός Λυδία Κονιόρδου για την πρόταση του υπουργείου να κλείσουν με το ενδεχόμενο να ξανανοίξουν «απορροφημένοι» από άλλο φορέαΑναγκάζεται να κάνει τα παραπάνω εξαιτίας του Κέντρου Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί», που έχει να λάβει κρατική επιχορήγηση από το 2008 και σήμερα κουβαλά στις πλάτες του χρέος 150 χιλιάδων ευρώ.
Με μικρά «έναντι» που του καταβάλλονταν μία στο τόσο, χρωστάει μισθούς ενός χρόνου, ενοίκια δύο ετών και το δάνειο της Εθνικής Τράπεζας που πήραν για να μη βάλουν λουκέτο.
Πολυτέλεια
Δεν είναι επομένως μόνο το Θεατρικό Μουσείο που αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω χρεών στο ΙΚΑ. Ιστορικές θεατρικές σκηνές, όπως εσχάτως και η θεσσαλονικιώτικη Πειραματική Σκηνή Τέχνης, κατεβάζουν ρολά ή ακυρώνουν παραστάσεις, όπως προσφάτως τρεις το ΚΘΒΕ, λόγω παύσης ή καθυστέρησης καταβολής της επιχορήγησης του ΥΠΠΟΤ.
Το υπουργείο γύρισε την πλάτη επίσης στην εκπαίδευση και την έρευνα για το αρχαίο δράμα, τις οποίες θεωρεί πολυτέλεια στη χώρα που το γέννησε.
Τελευταίο μήνυμα που έστειλε ο υπουργός στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος είναι «Κλείστε, να δούμε μετά μήπως απορροφηθείτε από άλλο φορέα». Είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει χρήματα να διαθέσει για τις δράσεις του.
«Εξ ου και μειώσαμε στο μίνιμουμ τα έξοδα. Κατ' αρχάς δεν υπάρχει προσωπικό. Εγώ κάνω και τη γραμματέα και την καθαρίστρια. Το προσωπικό απολύθηκε για να πάρουν οι άνθρωποι την αποζημίωση και το επίδομα ανεργίας. Και φυσικά κανένας από τους διδάσκοντες δεν αμείβεται» σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο και διδάσκουσα των «Δεσμών» Λυδία Κονιόρδου, η οποία, μαζί με τους υπόλοιπους δασκάλους, κρατά το Κέντρο με νύχια και με δόντια (εννοείται αμισθί) ζωντανό.
Ο,τι βγαίνει από τα δίδακτρα καλύπτει οριακά τα λειτουργικά του έξοδα. Δεν μπορεί όμως να αποσβέσει και τα χρέη που τοκίζονται.
Κενό στην εκπαίδευση
«Οι εποχές είναι δύσκολες. Δεν μπορούμε να ζητάμε πολλά λεφτά από κανέναν», παραδέχεται η Κονιόρδου, παρ' όλο που έχει εγκαίρως απευθύνει «έκκληση στα μέλη για τις εισφορές. Ειδικά σήμερα είναι εντελώς αναγκαίες».
Με πολύ αγώνα και «αλχημείες» δεν συνεχίζεται μόνο το παραδοσιακό εκπαιδευτικό έργο των «Δεσμών», που απευθύνεται σε ηθοποιούς και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καλύπτοντας ένα τεράστιο κενό της εκπαίδευσης στη διδασκαλία και ερμηνεία του αρχαίου δράματος - προεξάρχον είναι το μεταπτυχιακό που κάνει η ίδια η Κονιόρδου, μαζί με τον πρόεδρο των «Δεσμών» Κώστα Γεωργουσόπουλο, και τους Αποστολία Παπαδαμάκη, Σταυρούλα Σιάμου και Τάκη Φαραζή. Οπως επίσης και το masterclass της τραγωδού.
Νέα εργαστήρια
Το Κέντρο ανήγγειλε και νέα εργαστήρια, μετά τα Χριστούγεννα.
Θα τα πραγματοποιήσουν καλλιτέχνες που έχουν διακριθεί στο αρχαίο δράμα. Οι Αμαλία Μουτούση, Νίκος Καραθάνος, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Γάλλος και Ακύλλας Καραζήσης. Φυσικά κανείς τους δεν θα πάρει μισθό.
Εκτός από τα νέα εργαστήρια, το Κέντρο προσκαλεί για «δωρεάν φιλοξενία και στήριξη» ομάδες νέων δημιουργών που επιθυμούν να ασχοληθούν με το αρχαίο δράμα και το ποιητικό θέατρο γενικότερα.
Την πρόταση του υπουργείου να κλείσουν με το ενδεχόμενο να ξανανοίξουν «απορροφημένοι» από άλλο φορέα, η Κονιόρδου δεν τη διαπραγματεύτηκε για έναν βασικό λόγο: «Ο,τι κλείνει στην Ελλάδα ξέρουμε ότι δύσκολα ξανανοίγει. Αν υπήρχε συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για την απορρόφηση, θα το σκεφτόμασταν. Αλλά έτσι, στον αέρα, γιατί να το ρισκάρουμε;».
info: Το Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος στους «Δεσμούς» (Αρκτίνου 12, Παγκράτι) απευθύνεται αποκλειστικά σε αποφοίτους δραματικών σχολών και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Θα ακολουθήσουν ατομικά master class από τη Λ. Κονιόρδου. Τα δίδακτρα είναι μηνιαίως 200 ευρώ επί 4 μήνες. Για δήλωση συμμετοχής απευθυνθείτε ancdrama@otenet.gr ή 6988699885 * (πηγή: Εnet.gr EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: