Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

«Attenberg» για Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2012

http://www.enhmerosh.com/2011/09/attenberg.html

«Attenberg» για Οσκαρ

Σκηνή απο το «Attenberg», που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ως υποψήφια πρόταση για το ξενόγλωσσο Οσκαρ του 2012
Σκηνή απο την ταινία
Η ταινία της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη είναι η ελληνική υποψήφια πρόταση για το ξενόγλωσσο Οσκαρ του 2012, έπειτα από απόφαση του ΥΠΠΟΤ.

Το περιμέναμε από καιρό, από χθες όμως είναι επίσημο: η ταινία που εκπροσωπεί την Ελλάδα ως υποψήφια πρόταση για το ξενόγλωσσο Οσκαρ του 2012 της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι το "Attenberg" της ...
... Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη, έπειτα από απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου. Τη σχετική εισήγηση έκανε αρμόδια επιτροπή με πρόεδρο τον Μισέλ Δημόπουλο, κριτικό κινηματογράφου, αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Εϊπίδη, διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και μέλη τους Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και Χρήστο Μήτση, από τον χώρο της κριτικής κινηματογράφου, Χριστίνα Αδάμου, λέκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τάσο Μπουλμέτη, σκηνοθέτη και πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), και Νίκο Παναγιωτόπουλο, σεναριογράφο.

Βραβευμένο τον Σεπτέμβριο του 2010 με το κύπελλο Βόλπι του Φεστιβάλ Βενετίας για την ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Αριάν Λαμπέντ, το "Attenberg", επίσημη πρόταση για τα Οσκαρ και από την ΕΑΚ, όπως συνέβη και με τον εντός της φετινής οσκαρικής πεντάδας "Κυνόδοντα", έχει διανύσει μια "γεμάτη" πορεία σε όλο τον κόσμο. Πορεία που του χάρισε κι άλλες διακρίσεις, ενώ το έστειλε έως το ιδιαιτέρως σημαντικό φεστιβάλ του Σάντανς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι θεμιτό να προσμένει η ελληνική κινηματογραφία σε άλλη μία οσκαρική υποψηφιότητα, πόσω μάλλον όταν οι άνθρωποι που δημιουργούν μέσα σε αυτήν συνεχίζουν να βραβεύονται διεθνώς.
Από την άλλη, το "Attenberg" έχει να διαγωνιστεί σπουδαίες παραγωγές όπως το "Ενας χωρισμός" του Ασγκάρ Φαραντί από το Ιράν, το "Πίνα Μπάους" του Βιμ Βέντερς από τη Γερμανία, το τιμημένο με το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο "Where do we go now?" της Ναντίν Λαμπακί από τον Λίβανο, το "Αλογο του Τορίνο" του Μπέλα Ταρ, το "In darkness" της Ανιέσκα Χόλαντ από την Πολωνία, το "Le havre" του Ακι Καουρισμάκι από τη Φινλανδία, το ιταλικό "Terraferma" του Πάολο Σορεντίνο (Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στη φετινή Μπιενάλε), αλλά και το τιμημένο με 9 βραβεία Γκόγια "Μαύρο ψωμί" του Αγκούστι Βιλαρόνγκα, επίσημη πρόταση της Ισπανίας που επικράτησε του νέου φιλμ του Πέδρο Αλμοδόβαρ "The skin Ι live in", κι ας συμμετείχε ο πιο διακεκριμένος σκηνοθέτης της Ισπανίας στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Κανών.
Αθηνά - Ραχήλ Τσαγγάρη
Αθηνά - Ραχήλ Τσαγγάρη
Πρόβλημα
Στο μεταξύ, πρόβλημα υπάρχει με την υποψηφιότητα του "Forgiveness of blood" εκ μέρους της Αλβανίας, με την υπογραφή του Αμερικανού σκηνοθέτη Τζόσουα Μάρστον ("Κεχαριτωμένη Μαρία"), καθώς η συγκεκριμένη πρόταση συνάντησε την επίσημη διαμαρτυρία του Αλβανού ηθοποιού και σκηνοθέτη Μπουγιάρ Αλιμάνι, μόνιμου κατοίκου Ελλάδας, την "Αμνηστία" του οποίου φιλοξενούν δύο αθηναϊκές αίθουσες αυτές τις ημέρες. "Το "Forgiveness of blood" δεν πληροί τις προϋποθέσεις της Ακαδημίας, καθώς ο σκηνοθέτης και ο συν-σεναριογράφος του είναι Αμερικανοί, αλλά και άλλοι συντελεστές-κλειδιά, όπως ο διευθυντής φωτογραφίας, ο μουσικοσυνθέτης και ο μοντέρ, είναι επίσης Αμερικανοί υπήκοοι", γράφει στην επίσημη ένστασή του ο Αλιμάνι.
Το γεγονός έχει προκαλέσει θόρυβο στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο σκηνοθέτης της "Αμνηστίας" (προβλήθηκε στο φετινό Φόρουμ του Βερολίνου, όπου απέσπασε βραβείο) κάνει λόγο για παραποίηση των στοιχείων παραγωγής τόσο της ταινίας του όσο και του Τζόσουα Μάρστον από την αρμόδια αλβανική επιτροπή που συστάθηκε για τα Οσκαρ από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογραφίας της Αλβανίας.
Οι υποψηφιότητες των βραβείων Οσκαρ θα ανακοινωθούν στις 24 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: