Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Ολονυχτία στο Σύνταγμα για τα παιδιά της Γάζας: Αποκλειστική συνέντευξη με τον διοργανωτή της, Βασίλη Σαμαριτάκη,Webnote.

WEBNODE
Webnode

Ολονυχτία στο Σύνταγμα για τα παιδιά της Γάζας: Αποκλειστική συνέντευξη με τον διοργανωτή της, Βασίλη Σαμαριτάκη


2014-08-04 20:19
Tην Τρίτη 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα ολονυχτία συμπαράστασης για τα παιδιά της Γάζας. Ο ηθοποιός Βασίλης Σαμαριτάκης πήρε την πρωτοβουλία και οργάνωσε την συγκεκριμένη ειρηνική διαμαρτυρία. Στη επικοινωνία που είχαμε μαζί του δήλωσε τα εξής:
"Ήταν μία προσωπική απόφαση αυτή η ολονυχτία διαμαρτυρία. Προέκυψε ένα βράδυ που επέστρεψα από το νοσοκομείο που είχα εισαχθεί εσπευσμένα κατά την διάρκεια πρόβας στο θέατρο "Ελυζέ". Μετά από 4 ώρες στο Ερυθρό Σταυρό και δύο ορούς κορτιζόνης έφτασα στο σπίτι σε κακά χάλια. Επειδή δεν  μπορούσα να κοιμηθώ μπαινόβγαινα στο internet και είδα τις πιο φρικιαστικές εικόνες της ζωής μου... Κατακρεουργημένα παιδάκια, άψυχα κορμάκια, τρομαγμένα ματάκια..Φρίκη.Έτσι εμένα με έπιασε η τρέλα και έκανα προσκλητήριο σε όλους τους ηθοποιούς και τους θεατρόφιλους (και όχι μόνο) να κάνουμε μία ολονυχτία στο Σύνταγμα στην μνήμη των παιδιών της Γάζας."
Στη προσπάθεια του αυτή ο κ. Βασίλης Σαμαριτάκης δεν ήταν μόνος. Όπως ο ίδιος μας είπε:  "Η ομάδα που κάναμε την παράσταση του Αριστοφάνη προσφέρθηκε να βοηθήσει και αποφασίσαμε πριν την ολονυχτία να παίξουμε την παράσταση "Νεφέλες-Πλούτος-Ειρήνη" του Αριστοφάνη, διασκευασμένη για παιδιά, αλλά επειδή ο συγγραφέας προέβλεψε (και πολύ σωστά) πως δεν θα μας δώσουν ρεύμα και εξέδρα, είπαμε να κάνουμε ένα παιδικό αντιρατσιστικό θεατρικό δρώμενο της ομάδας Άκρων, με τους Αλέξη Μαρτζούκο και Δήμητρα Σκλάβου και ένα απόσπασμα των "Εκκλησιάζουσων" σε διασκευή και μετάφραση Νίκης Τριανταφυλλίδη με εμένα στο ρόλο του Βλέπυρου και την Μαρία Δρακοπούλου στο ρόλο της Πραξαγόρας. Μετα θα ακολουθούσε η ολονυχτία με κεριά και ρεσώ. Από την πρώτη στιγμή ήρθε στο πλάι μου ο νεαρός ηθοποιός Νίκος Χρηστίδης που ήταν και ο συνδιοργανωτής μου στη ολονύχτια."
Επίσης, την στήριξη τους εξέφρασαν και γνωστοί ηθοποιοί, όπως η Άννα Φόνσου, ο Κώστας Καζάκος, η Μέλπω Ζαρόκωστα, η Έφη Παπαθεοδώρου και άλλοι.
Ωστόσο τα προγραμματισμένα θεατρικά δρώμενα δεν έγιναν γιατί η αστυνομία σε συνεννόηση με τον δήμαρχο, τα απαγόρευσε. Αλλά ο κ. Σαμαριτάκης, αντιδρώντας αργά πια το βράδυ γδύθηκε επιτόπου και έπαιξε το δικό του μονόλογο στη μνήμη των σκοτωμένων παιδιών. 
Τέλος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος: "Η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο 40 ευρώ για παράνομη στάθμευση, για πέντε λεπτά που κατεβάζαμε τους προβολείς και τα ηχεία, μας χαρακτήρισε καταληψίες και μας απείλησε με σύλληψη. Εγώ είπα: Για να κάνουμε ολονυχτία στα σφαγμένα παιδάκια χρειαζόμαστε ειδική άδεια; Εγώ πάντως δεν το κουνάω από εδώ. Ε τελικά κράτησαν το όνομά μου και δεν μας συνέλαβαν. Μας χάλασαν όμως το πρόγραμμα."
Δείτε και το παρακάτω βίντεο:




Δεν υπάρχουν σχόλια: