Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

''ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ'', ΒΙΝΤΣΕΝΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ,ΣΚΗΝ. ΣΤΑΘΗ ΛΙΒΑΘΙΝΟΥ, ΑΚΡΟΠΟΛ.

Ερωτόκριτος

Στο Θέατρο Ακροπόλ από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου

Το αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου στη κεντρική σκηνή του θεάτρουΑκροπόλ.

Το πολύστιχο αφηγηματικό ποίημα του 16ου αιώνα, το αριστούργημα του σημαντικότερου εκπροσώπου της Κρητικής λογοτεχνίας, του Βιτσέντζου Κορνάρου (Σητεία 1553-1613), αποτελεί την πρώτη μεγάλη θεατρική παραγωγή του θεάτρου Ακροπόλ στη «νέα» εποχή του.

Ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, επέλεξε ένα εμβληματικό έργο, ένα έργο που ο ποιητής συνέθεσε επηρεασμένος από το γαλλικό μεσαιωνικό μυθιστόρημα Paris et Vienne, αλλά και από τα έργα της ιταλικής Αναγέννησης, δίνοντάς του αναμφισβήτητη ελληνική πνοή.

Ο Ερωτόκριτος πάλλεται από επική δύναμη και λυρισμό, ενώ σίγουρα απηχεί την καλύτερη στιγμή στη λογοτεχνία του 17ου αιώνα. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Αθήνα, σε μια μάλλον μυθική εποχή.

Το έργο χωρίζεται σε πέντε μέρη
Το πρώτο μέρος αναφέρεται στον έρωτα της Αρετούσας, κόρης του βασιλιά της αρχαίας Αθήνας Ηρακλή και του Ερωτόκριτου, γιού του πιο πιστού συμβούλου του βασιλιά. Ο βασιλιάς για να διασκεδάσει την θλιμμένη κόρη του Αρετούσα, διοργανώνει στο παλάτι αγώνες κονταροχτηπήματος, στους οποίους κερδίζει ο Ερωτόκριτος (δεύτερο μέρος).
Στη συνέχεια ο νικητής με την προτροπή της αγαπημένης του Αρετούσας, τη ζητά σε γάμο από τον βασιλιά πατέρα της. Εκείνος όμως οργίζεται, εξορίζει τον Ερωτόκριτο και φυλακίζει την κόρη του, ύστερα από την άρνησή της να παντρευτεί άλλο βασιλόπουλο του Βυζαντίου (τρίτο μέρος).

Στο μεταξύ ξεσπάει πόλεμος, ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Βλάχους, στον οποίο πολεμά και ο Ερωτόκριτος μεταμφιεσμένος σε Σαρακηνό. Νικά δίνοντας την τελική νίκη στον βασιλιά Ηρακλή ύστερα από κρίσιμη μονομαχία (τέταρτο μέρος).

Στο τέλος, ο βασιλιάς προσφέρει στον άγνωστο σωτήρα ολόκληρο το βασίλειό του, σε έκφραση ευγνωμοσύνης. Όμως το παληκάρι, ο Ερωτόκριτος, αρνείται, αλλά ζητά σε γάμο την φυλακισμένη Αρετούσα, που αποκρούει την πρόταση μέχρι να αναγνωρίσει τον αγαπημένο της.

Τελικά γίνεται ο γάμος και ο Ερωτόκριτος αναγορεύεται βασιλιάς (πέμπτο μέρος).

Τον «Ερωτόκριτο», το πλέον μακροσκελές αφηγηματικό ποίημα που εκτείνεται σε περίπου 10000 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους στίχους και που σώθηκε σε ένα μόνο αντίγραφο κι εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1713, δραματουργικά επεξεργάζεται για την παρουσίασή του στη σκηνή του Ακροπόλ η Ελσα Ανδριανού.
Ο Στάθης Λιβαθινός συνεργάζεται με τον Δημήτρη Ημελο, την Μαρία Ναυπλιώτου, τον Νίκο Καρδώνη, την Μαρία Σαββίδου, την Πηνελόπη Μαρκοπούλου, την Νεφέλη Κουρή, τον Στέλιο Ιακωβίδη, τον Αρη Τρουπάκη, τον Γιώργο Χριστοδούλου, τον Σπύρο Τσεκούρα, τον Ηλία Μελέτη, τον Χρήστο Σουγάρη και την Γιώτα Φέστα.
Τα κοστούμια καθώς και τα σκηνικά του «Ερωτόκριτου» θα φιλοτεχνίσει η Ελένη Μανωλοπούλου.
Την πρωτότυπη μουσική έχει συνθέσει ο Δημήτρης Μαραμής.

Το ανέβασμα του «Ερωτόκριτου» στις 18 του προσεχή Νοέμβρη θα σηματοδοτήσει την «νέα» εποχή του θεάτρου Ακροπόλ, που ανακαινισμένο και τεχνικά πλήρως εξοπλισμένο θα παρουσιάσει από την περίοδο 2011-2012 ένα έξοχο θεατρικό πρόγραμμα και πολλές μουσικές δράσεις.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Ήμελος, Στέλιος Ιακωβίδης, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Ηλίας Μελέτης, Μαρία Ναυπλιώτου, Χρήστος Σουγάρης, Μαρία Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης, Σπύρος Τσεκούρας, Γιώργος Χριστοδούλου και η Γιώτα Φέστα.

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη-Σάββατο, Ώρα 20:30
Κυριακή, Ώρα 19:30


Τιμές Εισιτηρίων
Τετάρτη-Πέμπτη-Κυριακή: 10, 15, 20, 25* Ευρώ
Φοιτητικό, AMEA & πολύτεκνοι: 10 Ευρώ

Παρασκευή-Σάββατο: 10, 15, 20, 30* Ευρώ

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ: 10 Ευρώ

Ειδικές τιμές
Τετάρτη και Πέμπτη: Τιμές γκρουπ από 10 άτομα και πάνω 20% έκπτωση για όλες τις παραστάσεις και όλες τις ημέρες.
Τετάρτη και Πέμπτη: Γονείς με παιδιά (1 ή 2 παιδιά και έως 12 ετών) το παιδί/ά έχουν ελεύθερη είσοδο.
Τετάρτη και Πέμπτη: ΑΜΕΑ δωρεάν είσοδο και 50% έκπτωση σε όλους τους συνοδούς.
Για όλες τις παραστάσεις του Ερωτόκριτου: Νεανικά-εφηβικά 50% έκπτωση στην τιμή ζώνης των ενηλίκων.
Τιμή φοιτητικού εισιτηρίου 12 Ευρώ σε όλες τις ζώνες.

*τιμή διακεκριμένης ζώνης


Προπώληση Εισιτηρίων
Θέατρο Ακροπόλ

Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου
Αθήνα: Στουρνάρη 35, Τ: 210 380 98 21, Πανεπιστημίου 37 & Κοραή, Τ: 210 325 32 32
Γλυφάδα: Α. Παπανδρέου 13, Τ: 210 894 27 45
Κηφισιά: Κολοκοτρώνη 10, Τ: 210 623 18 54
Μαρούσι: Εμπορικό Κέντρο The Mall Athens, Τ: 210 610 02 66
Περιστέρι: Εθνικής Αντιστάσεως 55, Τ: 210 574 08 88


ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ
Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα
Τηλ.: 210 36 43 700

ΠΡΟΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ (18/11/2011) ΑΠΟΛΑΥΣΑΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΑΚΡΟΠΟΛ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ,ΤΟΝ ''ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ''ΤΟΥ ΒΙΝΤΣΕΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ,ΣΕ AVANT PREMIERE, ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΛΙΒΑΘΙΝΟΥ. ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ!! ΕΝΑΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΔΙΚΑΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ!! ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΜΕΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΩΝΗΣ, ΝΕΦΕΛΗ ΚΟΥΡΗ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΟΥ, ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ!!! ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: