Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ ΛΟΥΚΙΑ ΡΙΚΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=436641

Πέθανε η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη
Επασχε από καρκίνο
Πέθανε η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη
41
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος
 
Σε ηλικία 50 χρονών πέθανε το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου η σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη. Τον τελευταίο καιρό η υγεία της ήταν ταλαιπωρημένη καθώς η Ρικάκη έπασχε από καρκίνο.

Γεννημένη στον Πειραιά το 1961, η Ρικάκη φοίτησε στην σχολή Μωραϊτη και εν συνεχεία σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στην Αγγλία. Δούλεψε στην τηλεόραση ως παραγωγός ντοκιμαντέρ και σειρών και αργότερα μπήκε στην κινηματογραφική παραγωγή ως διευθύντρια παραγωγής της ταινίας «Πεθαμένο λικέρ» του Γιώργου Καρυπίδη.

Το 1990 το «Ταξίδι στην Αυστραλία» σηματοδοτεί το ντεμπούτο της στην κινηματογραφική σκηνοθεσία (απέσπασε κρατική διάκριση στα βραβεία ποιότητας το 1991). Τέσσερα χρόνια αργότερα η ερωτική ταινία της «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» με τους Γιώργο Χωραφά και Θέμιδα Μπαζάκα έγινε η μεγαλύτερή της εμπορική επιτυχία.

Ακολούθησαν εκτός άλλων η ταινία μυθοπλασίας «Συμφωνία χαρακτήρων» (1998) και τα ντοκιμαντέρ «Νύχτες κωμωδίας» (2001), «Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών» (2003) και ο «Άλλος» (2004), ίσως η καλύτερη δουλειά της: θέμα του ντοκιμαντέρ είναι ένα σχολείο στο χωριό Πατσίδερο της Κρήτης στο οποίο φοιτά μόνο ένας Eλληνας μαθητής (οι συμμαθητές του είναι Aλβανοί).

Το θέμα των σχολείων και γενικότερα της εκπαίδευσης την απασχολούσε πολύ, πράγμα που φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ «Ονειρα σε άλλη γλώσσα» όπου η Ρικάκη καταγράφει τη ζωή στο σχολείο, το μάθημα και τη συνύπαρξη των παιδιών από διαφορετικές χώρες, σε ένα σχολείο το οποίο κοντά στη πληγή της Κύπρου.

Τελευταία δουλειά της Ρικάκη (που παίχθηκε στις αίθουσες) ήταν το ντοκιμαντέρ «Σχέδιο Σωτηρία» που αναφερόταν στο ομότιτλο νοσοκομείο.

Τέλος, σημαντικό κεφάλαιο στην ζωή της πρόωρα χαμένης σκηνοθέτιδας που ήταν και ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος ,υπήρξε η διοργάνωση δυο πολύ επιτυχημένων κινηματογραφικών φεστιβάλ στα οποία είχε αφοσιωθεί με πάθος: το ECO films στην Ρόδο που συγκέντρωνε ταινίες οικολογικού χαρακτήρα από όλον τον κόσμο και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για θέματα Υγείας Ιπποκράτης, το οποίο διεξαγόταν στην Κω.

Συλληπητήρια

Πληροφορούμενος την απώλεια της Λουκίας Ρικάκη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο πρόωρος χαμός της Λουκίας Ρικάκη βάζει τέλος σε μία σημαντικότατη και πολυσχιδή καλλιτεχνική πορεία αλλά, κυρίως, σε μια ζωή που χαρακτηρίστηκε από πάθος, δημιουργικότητα, ενέργεια, γενναιοδωρία, αγάπη για το καινούργιο και το διαφορετικό. Και, προπαντός, αξιοπρέπεια. Και καρτερία στα δύσκολα. Τα θερμότερά μου συλλυπητήρια στους οικείους της.»

Από την πλευρά του, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το θάνατο της Ρικάκη: «ήταν ένας άνθρωπος που δεν εφησύχαζε ποτέ. Πολυπράγμων, αεικίνητη, ήταν απ’ τις πλέον ανήσυχες και δημιουργικές φωνές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Υπηρέτησε το σινεμά, με αγάπη, τόσο ως σκηνοθέτις, όσο και ως δημιουργός φεστιβάλ, χαράζοντας μια πορεία δραστήρια που διακόπηκε βίαια. Θα τη θυμόμαστε πάντα με την ενέργεια και το χαμόγελο που την έκαναν ξεχωριστή».

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ



Το Τανγκό των Χριστουγέννων, με τους Γιάννη Μπέζο, Γιάννη Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αντίνοο Αλμπάνη, από την 1η Δεκεμβρίου στα Village Cinemas.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ, ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ FULL MOVIE



Η ταινία «Ψυχή Βαθιά» αφουγκράζεται την συνταρακτική ιστορία του Εμφυλίου Πολέμου που δεν έχει νικητές και ηττημένους, παρά μόνο ανθρώπινες, τραγικές ιστορίες. Στη νέα του ταινία ο Παντελής Βούλγαρης, πέρα από παρατάξεις και κομματικές ιδεολογίες, μας μεταφέρει στο Γράμμο και το Βίτσι, όπου δόθηκε η τελευταία αιματηρή μάχη μεταξύ Εθνικού και Δημοκρατικού Στρατού και γράφτηκε ένα από τα σκοτεινότερα κεφάλαια της νεοελληνικής ιστορίας που ακόμα διχάζει. Ήρωές της δύο αδέλφια βοσκοί, ο Ανέστης (Χρήστος Καρτέρης) 17 χρονών και ο Βλάσης (Γιώργος Αγγέλκος) 14 χρονών οι οποίοι επιστρατεύονται από τις δύο αντίπαλες παρατάξεις ως οδηγοί καθώς γνωρίζουν καλά τα μονοπάτια και τα περάσματα της περιοχής. Μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από πραγματικά περιστατικά, φόρος τιμής σε στρατιώτες και αντάρτες, όλοι τους πολύ νέοι που σκοτώνουν και σκοτώνονται σε έναν παράλογο πόλεμο.